Birželio 7-oji Pasaulinė maisto saugos diena

Ar žinote?


Nesaugus maistas, kuriame yra kenksmingų bakterijų, virusų, parazitų ar cheminių medžiagų, sukelia daugiau nei 200 ligų.
Kasmet miršta 420 000 žmonių, užsikrėtusių per maistą plintančiomis ligomis.
Tinkama higiena maisto ir žemės ūkio sektoriuose padeda sumažinti per maistą plintančių ligų atsiradimą ir plitimą.

Šiandien, Birželio 7 d., minint Pasaulinę maisto saugos dieną siekiama atkreipti dėmesį, kad visi turime atlikti savo vaidmenį, nesvarbu ar auginame, apdorojame, vežame, sandėliuojame, parduodame, perkame, ruošiame ar patiekiame maistą, maisto sauga yra visų mūsų rankose. „Maisto sauga – kiekvieno reikalas“ – tai Pasaulinės maisto saugos dienos šūkis ir ragina mus visus atlikti tam tikrą vaidmenį užtikrinant maisto saugą visoje tiekimo grandinėje – nuo ​​ūkio iki stalo.

O kiekvienam vartotojui verta atminti keletą pagrindinių saugaus maisto tvarkymo reikalavimų, kurie gali padėti išvengti negalavimų:

Higienos laikymasis: mikrobai plinta į maistą per fizinį sąlytį, pavyzdžiui, nuo Jūsų rankų ar indų, todėl prieš tvarkydami maistą, visada kruopščiai nusiplaukite rankas šiltu tekančiu vandeniu ir muilu, taip pat dažnai tai kartokite maisto gaminimo metu.

Kryžminė tarša: žaliuose maisto produktuose, pvz., mėsoje, žuvyje ir paukštienoje, gali būti ligas sukeliančių mikrobų, dėl šios priežasties šie produktai turėtų būti laikomi atskirai nuo termiškai apdorotų maisto gaminių, vaisių bei daržovių. Pusgaminiams ir patiekalams pjaustyti būtina naudoti atskirus peilius bei lenteles, plauti įrankius ir priemones prieš ir po jų panaudojimo.

Kruopščiai gaminkite maistą: Terminis maisto apdorojimas gaminimo metu sunaikina daugumą ligų sukeliančių mikrobų. Apdorojant šiluma maistą, skirtą vartoti tik apdorotą šiluma, jis turi būti pakaitinamas taip, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C. Ruošiant kiaulieną ar paukštieną neturėtų likti rausvos mėsos atspalvio.

Tinkama maisto produktų laikymo temperatūra: varios, sausos ar vėsios lentynos yra geriausia vieta duonai, sausam maistui, neatidarytoms skardinėms ir stiklainiams laikyti. Kiti greitai gendantys maisto produktai, pvz., pienas, mėsa, žuvis, paukštiena ir jų likučiai, turėtų būti laikomi šaldytuve, ne aukštesnėje kaip +6 °C, tam kad nesidaugintų kenksmingi mikroorganizmai ir išvengtume ligų, plintančių per maistą.

Būkite sveiki ir tegul maistas būna mūsų vaistas 🍒