Kodėl būtina vengti kryžminės taršos?
Kryžmine tarša vadinamas bakterijų ar kitų mikroorganizmų patekimas nuo vieno maisto produkto ar paviršiaus ant kito, kur susidaro palankios sąlygos naujai, žmogaus organizmui žalingai mikroflorai augti, intensyviai vystytis ir daugintis. Ji gali būti mikrobiologinė, cheminė, fizinė ir alerginė.
Nuo žmogaus ar užkrėsto paviršiaus patekę į maistą, patogeniniai mikroorganizmai gali rimtai sutrikdyti sveikatą – sukelti viduriavimą, pykinimą, vėmimą, dehidrataciją ar net sunkias infekcines žarnyno ligas.
Kaip pavojingiems mikroorganizmams užkirsti kelią patekti ant maisto produktų?
kruopščiai plaukite rankas.
rankas plaukite su muilu po šiltu tekančiu vandeniu ne trumpiau kaip 30 sekundžių prieš ir po maisto gaminimo. Rankoms sausinti naudokite vienkartinius popierinius rankšluosčius. laikykitės asmens higienos principų, gamindami maistą dėvėkite darbo drabužius.
tinkamai nuplaukite įrankius ir paviršius.
pjaustymo inventorių (peilius, pjaustymo lenteles) po kiekvieno panaudojimo kruopščiai nuplaukite šiltu tekančiu vandeniu su tam skirtomis plovimo priemonėmis. Lankytojams skirtus indus, gamybinį inventorių ir naudojamą tarą plaukite atskirai.
termiškai neapdorotus produktus laikykite atskirai nuo termiškai apdorotų.
gamindami patiekalus, mėsą, paukštieną, jūros gėrybes padėkite atskirai, kad jų sulčių nepatektų ant paviršių ir kitų maisto produktų.
gaminkite pagal parengtus technologinius aprašymus.
švarų inventorių, įrenginius, indus laikykite atskirai nuo nešvarių.
laikykitės tinkamo temperatūros režimo.
gamindami patiekalus, šiluminio apdorojimo efektyvumui įvertinti naudokite kontrolinius termometrus.
Maisto tvarkymo įmonės privalo garantuoti maisto saugą ir higieną, užtikrinti, kad į rinką būtų teikiamas tik saugus, tinkamas žmogaus mitybai maistas.