vyras, puodas, virtuvė

Kaip gaminti saugiai ir kokybiškai?

📌 Laikytis higienos reikalavimų. Rankas privaloma plauti ir dezinfekuoti prieš pradedant tvarkyti maistą, pasinaudojus tualetu, turėjus sąlytį su užterštais daiktais, dirbus su neapdorotais maisto produktais ir žaliavomis, prieš liečiant gatavą maistą ir visada, kaip yra būtina.
📌 Vaisius ir daržoves plauti tekančiu vandeniu.
📌 Tinkamai ir su tam skirtomis priemonėmis plauti ir valyti įrangą, paviršius, priemones, pjaustymo inventorių, kuris naudojamas maistui ruošti.
📌 Atšildydami mėsą, paukštieną, kitas žaliavas patikimai, laikyti nuo kitų produktų, kad išvengti susidariusio skysčio patekimo ant šalia esančių maisto produktų ar žaliavų.
📌 Pagamintas maistas tiesiogiai per naudojamus daiktus ar asmenų, tvarkančių maistą, rankas negali liestis su ankstesnių maisto tvarkymo etapų produktais.
📌 Prieš pradedant gaminti, tinkamai įvertinti turimas žaliavas, ar nėra pakitusi jų būdinga išvaizda, kvapas, konsistencija, ar nepasibaigęs tinkamumo vartoti terminas.
📌 Prieš vartojimą tinkamai termiškai apdoroti paukštieną, mėsą, kiaušinius ir jūros gėrybes.
📌 Apdorojant šiluma maistą, skirtą vartoti tik apdorotą šiluma, jis turi būti pakaitinamas taip, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C.
📌 Pagamintas maistas, kuris patiekiamas karštas, turi būti laikomas šilumą palaikančiuose įrenginiuose (talpyklose), esant juose ne žemesnei kaip +63 °C temperatūrai, ir suvartotas pagaminimo dieną.
📌 Atvėsintas karštas maistas turi būti laikomas šaldytuve esant ne aukštesnei kaip +4 °C temperatūrai ne ilgiau kaip 24 valandas.
📌 Po pakartotinio šiluminio apdorojimo maisto pateikimo galutiniam vartotojui terminas turi būti ne ilgesnis kaip 2 valandos.
📌 Maisto tvarkymo subjektų maisto tvarkymo vietose turi nebūti graužikų, nariuotakojų ir paukščių, galinčių pernešti užkrečiamųjų ligų sukėlėjus.

⛔ Draudžiama ⛔
🚫šviežią maistą sumaišyti su anksčiau paruoštu maistu, įskaitant patiekalus, ar jų likučiais.
🚫laikyti užšaldytą maistą aukštesnėje nei nustatyta temperatūroje ar pakartotinai užšaldyti atšildytą maistą.
🚫kepimui naudoti kepti neskirtus riebalus arba riebalus, pakeitusius jiems būdingą spalvą, kvapą, skonį.
🚫tvarkyti maistą įvykus vandentiekio ar kanalizacijos tinklų avarijai, nutrūkus karšto ar šalto vandens ar elektros energijos tiekimui, sugedus šaldymo įrenginiams, taip pat atliekant remontą, dezinfekciją, dezinsekciją, deratizaciją.

Atminkite, kad pirminė atsakomybė už maisto saugą tenka maisto tvarkymo subjektui !!!