Pasaulinės maisto dienos proga surengtoje konferencijoje ,,Mūsų veiksmai -mūsų ateitis“ –
ekspertų įžvalgos apie maisto tausojimą ir ateities maisto tendencijas
Spalio 14–ąją Vilniuje įvyko Pasaulinei maisto dienai paminėti skirta konferencija ,,Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“. Susirinkusieji diskutavo apie maisto saugą, tausojimą ir tvarumą. Renginio dalyviai taip pat turėjo išskirtinę galimybę iš patyrusių profesionalų išgirsti, kaip maisto tendencijos keisis netolimoje ateityje.
Diskusijos aktualiausiomis temomis
Konsultacijų ir mokymų įmonės „VR Trading“ surengtoje konferencijoje dalyvavo maisto pramonės gamintojai, viešųjų institucijų atstovai, visuomenės sveikatos specialistai bei visi žingeidūs, maisto švaistymo ir tvarumo temai neabejingi žmonės. Tarp renginio pranešėjų buvo galima išvysti labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ direktorių S. Gurevičių, VŠĮ „AgriFood“ Lithuania direktorę K. Šermukšnytę-Alešiūnienę, „Neuromarketingo ir dirbtinio intelekto“ laboratorijos vadovę E. Vaičiukynaitę bei daugybę kitų patyrusių profesionalų.
„Kasmet spalio 16–ąją minima Pasaulinė maisto diena. Šią dieną organizuojama daug įvairių renginių, kuriais norima paskatinti visuomenę domėtis sveika mityba ir susimąstyti apie tai, kaip kasdien mūsų priimami pasirinkimai veikia aplinką, bei kokį poveikį jie turės mūsų ateičiai. Siekiame, kad tvarumas būtų ne tik įvairių pokalbių tema, tačiau kiekvienam iš mūsų taptų ir veiksmų planu“, – kalbėjo „VR Trading“ direktorė Danguolė Gasparavičienė.
Išskirtinio renginio dalyviai išgirdo daugybę aktualių pranešimų net keturiose diskusijų sesijose: ,,Geresnė mityba“, ,,Geresnis gyvenimas“, ,,Geresnė gamyba“, ,,Geresnė aplinka“. Lektoriai kalbėjo apie intensyvios maisto gamybos poveikį aplinkai, jo švaistymą ir kovos su šia problema būdus, tarp kurių ir maisto produktų vartojimo termino ženklinimo reikalavimų sušvelninimas. Taip pat aptarė tvarų ir saugų maistą bei diskutavo apie maisto rinkodaros ribojimus vaikams.
Konferencijos pertraukėlių metu susirinkusieji degustavo originalius maisto kūrėjų produktus bei iš arčiau susipažino su neuromarketingo technologijomis. Savo tvarumo kelią atrasti kviesti dalyviai išbandė naują šokolado skonį bei alternatyvius mėsai augalinės kilmės produktus. Didelio susidomėjimo sulaukė agromaistą kuriančių EWA programos dalyvių sukurti gaminiai.
Kas mūsų laukia ateityje?
Spalio 14–ąją daug dėmesio buvo skirta apžvelgti ir netolimoje ateityje laukiančius maisto raciono pokyčius, nuo kurių gali priklausyti netgi mūsų gyvenimo trukmė. Naujausi duomenys atskleidžia, kad dėl netinkamos mitybos sukeltų padarinių pasaulyje kasmet miršta 11 mln. žmonių, o dar ketvirtis milijardo patiria rimtų sveikatos problemų.
Pranešimą apie tai, kaip keisis mūsų kasdienis maistas per artimiausią dešimtmetį, skaičiusi Kauno technologijos universiteto Maisto instituto jaunesnioji darbuotoja Aelita Zabulionė pažymėjo, kad norėdami gyventi sveikai ir apsaugoti planetą, permainų neišvengsime.
„Ilgėjant gyvenimo trukmei ir lūkesčiui jį gyventi pilnavertiškai, maistas, kaip prevencinė priemonė sveikatai saugoti, tampa pagrindine diskusijų tema. Norėdami pasiekti tvarumo bei sveikatingumo tikslus, neišvengiamai turėsime koreguoti lėkščių turinį. Pirmiausia teks keisti jau gaminamus ir mums įprastus maisto produktus – mažinsime sočiųjų riebalų kiekį visuose gaminiuose, skirsime daugiau dėmesio polinesočiųjų riebalų naudojimui ir vartojimui. Ilgainiui teks prisipratinti ir keletą naujų produktų, tokių kaip baltymai iš vabzdžių ar augalinių šaltinių, laboratorijoje užauginta mėsa. Laukia ir dar vienas didelis pokytis – didelę dalį mums įprastų kviečių pakeis kitos kultūros, tokios kaip grikiai ir soros“, – kalbėjo A. Zabulionė. Renginio dalyviai pridūrė, kad atsakingai planuodami mitybą, taip pat mažiau maisto iššvaistysime, išvengsime dar daugiau atliekų ir kovosime su aplinkos tarša bei klimato kaita.
Svarbiausia – edukuoti visuomenęš
Apie mūsų laukiančius mitybos pokyčius konferencijoje ,,Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“ kalbėję lektoriai taip pat pažymėjo, kad jei norime užtikrinti tvarią ir saugią ateitį, keisti vartojimo įpročius turime jau šiandien. UAB „Nestlé Baltics“ verslo vadovė Baltijos šalims Vilma Kapočienė dalijosi pavyzdžiais, jog tiek aplinkai, tiek mūsų sveikatai palankesnę mitybą galime puoselėti riebią mėsą iškeisdami į paukštieną ar valgydami daugiau daržovių, vaisių, riešutų ir viso grūdo produktų.
Be to, tyrimai rodo, kad jau šiandien viena iš dešimties mėsos, žuvies ar paukštienos produkcijos naujienų yra augalinės kilmės. V. Kapočienės teigimu, šių produktų svarba vis labiau augs, nes jie ne tik gerina savijautą, bet ir padeda tausoti aplinką.
„Sveikatai palankesnė mityba pirmiausia yra įvairi ir visavertė. Džiaugiuosi, kad augalinės kilmės produktų naudą atranda vis daugiau žmonių. Augantis augalinio maisto sektorius prisideda prie tos įvairovės kūrimo ir siūlo daug būdų, kaip paįvairinti racioną – nuo mėsos ir žuvies alternatyvų iki vitaminais ir reikiamomis medžiagomis papildytų augalinių dešrelių, paplotėlių ar kitų produktų“, – optimistiškai į ateitį žvelgė specialistė, tikinti, kad mitybos įpročius reikėtų ugdyti ir lavinti visiems.
Diskusijų dalyviai taip pat priminė, kad rinkdamiesi maistą, turėtume nepamiršti palaikyti tvariai dirbančius vietinius gamintojus. Jie užtikrina, kad net ir susidūrus su netikėtais iššūkiais, mūsų lėkštėse nepritrūktų maistingų produktų. Todėl šiuo metu svarbiausia, kad visuomenė būtų informuota apie maisto saugos grėsmes ir esamus sprendimus.
„Kariniai konfliktai, klimato pokyčiai, pandemija kelia grėsmę apsirūpinimui maistu. Todėl krizės akivaizdoje turime būti solidarūs, pasinaudoti kolektyvine galia bei kurti tvarų pasaulį. Ši transformacija svarbi, jei norime pasižadėti, kad nieko nepaliksime nuošalyje ir sudarysime sąlygas geresnei produkcijai, mitybai, aplinkai ir gyvenimui ateityje“, – konferencijoje aptartas svarbiausias įžvalgas apibendrino viena iš jos organizatorių ir pranešėjų D. Gasparavičienė.