Mūsų veiksmai – mūsų ateitis: Pasaulinę maisto dieną

kviečia minėti unikalioje konferencijoje

Jau šį penktadienį, spalio 14 d., Pasaulinės maisto dienos proga Vilniuje įsikūrusiame „Quadrum“ verslo centre vyks išskirtinė konferencija ,,Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“. Joje susibūrę maisto entuziastai diskutuos apie maisto saugą, sveikatai palankią mitybą, tvarumą ir ateities maistą, turės galimybę pristatyti ir išmėginti naujus skonius bei surasti dar daugiau bendraminčių. Pasak renginio organizatorių, jame naudingos informacijos atras ne tik maisto pramonės profesionalai ar mokslininkai, bet ir visi mūsų ateitimi besirūpinantys žmonės.

Aktualios temos ir naujos patirtys

Konsultavimo ir mokymų įmonės „VR Trading“ komanda yra sukaupusi ilgametę patirtį dirbdama maisto saugos ir higienos, ženklinimo srityse, dalindamasi šiomis žiniomis su kitais bei organizuodama įvairius renginius. Ne išimtis ir Pasaulinei maisto dienai paminėti skirta konferencija ,,Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“.

Viena iš renginio sumanytojų, „VR Trading“ direktorė Danguolė Gasparavičienė pasakoja, kad jo metu bus galima susipažinti su daugybe šiuolaikiniam žmogui aktualių temų. Klausytojų laukia net keturios diskusijų sesijos – nuo geresnės aplinkos ir gyvenimo kokybės iki tobulesnės maisto gamybos ir mitybos. Renginio dalyviai ne tik aptars maisto švaistymo problemą bei galimus tvarius jos sprendimus, bet ir sužinos apie ateities maisto tendencijas.

„Prieš pat spalio 16 d. minimą Pasaulinę maisto dieną norime atkreipti visuomenės dėmesį į sveikatai palankią mitybą ir parodyti, kad mūsų kasdieniai pasirinkimai veikia aplinką ir mus pačius. Juk tinkamai subalansuota, tvari mityba daro tokį patį teigiamą poveikį žmogaus sveikatai kaip ir tinkamas fizinis aktyvumas, švarus geriamasis vanduo ir oras. Maistas yra esminė mūsų sveikos gyvensenos ir kultūros dalis“, – sako D. Gasparavičienė.

Visą dieną vyksiančios konferencijos pertraukėlių metu susirinkusieji taip pat bus kviečiami degustuoti naujus maisto kūrėjų produktus. Tarp jų ir tvarų agromaisto sektorių kuriančių EWA programos dalyvių gaminius. Pasak D. Gasparavičienės, tai puiki proga susipažinti su inovatyviais maisto produktais ir jų pakuotėmis bei atrasti savo organizacijos tvarumo kelią.

Ateitis priklauso nuo šiandienos sprendimų

Pasiteiravus, kodėl šiandien aktualu kalbėti apie maisto saugą ir kokybę, sveikatai palankią mitybą ir tvarumą, D. Gasparavičienė pastebi, kad nors dalyje pasaulio pragyvenimo lygis gerėja, o tuo pačiu auga ir maisto produktų gamyba, vartojimas bei eikvojimas, tačiau milijonai žmonių vis dar badauja. Su šias problemas lemiančiomis priežastimis ir galimais sprendimais bus supažindinami ir konferencijos dalyviai.

„Apie 40 proc. pasaulio gyventojų sveikatai palanki mityba yra per brangi. Net 75 proc. pažeidžiamų žmonių pragyvenimo šaltinis yra žemės ūkis, kuris kenčia nuo gamtos stichijų, ekonominių krizių. Kariniai konfliktai, klimato pokyčiai, kylančios kainos, nelygybė taip pat sukelia maisto stygių. Todėl mūsų konferencijos tikslas – skatinti verslą eiti tvarumo keliu ir edukuoti visuomenę apie maisto tvarumą, saugumą ir tausojimą“, – kalba renginio sumanytoja.

Jai antrina ir konferencijoje ,,Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“ pranešimą apie kovą su maisto, o tuo pačiu ir pinigų švaistymu skaitysiantis labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ direktorius Simonas Gurevičius. Pasak jo, maisto gamyba ir vartojimas daro didelį poveikį aplinkai. Be to, ne ką mažiau svarbi problema nei maisto perteklius yra mūsų pasirinkimas, ką su juo daryti.

„Trečdalis pasaulyje pagaminto maisto yra išmetama. Maisto išmetimas atsakingas net už 10 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Tai yra beveik dvigubai daugiau teršalų nei per metus išmeta visi JAV ir Europoje važinėjantys automobiliai. Nors daugybė verslų didžiuojasi, kad maistą utilizuoja tvariai jį paversdami biodujomis, tačiau maisto užauginimui jau būna sunaudoti milžiniški žemės ištekliai. Nepasinaudojama galimybe padėti tiems, kurie badauja ar negali pilnavertiškai maitintis. Maistą išmesti, utilizuoti ar padėti stokojantiems – vertybinis kiekvienos įmonės sprendimas, apie kurį ir kviesime pasikalbėti“, – teigia renginio pranešėjas.

Dabar – pats tinkamiausias laikas kalbėti

Tuo tarpu konferencijai besiruošianti projekto „Sveikatiada“ koordinatorė Laura Blaževičiūtė pasakoja, kad ne tik pristatys iniciatyvos veiklą ir pasiektus rezultatus, bet ir kalbės apie tai, kokia veiksminga yra jaunosios kartos ir atsakingo verslo pagalba, sprendžiant maisto švaistymo problemą ir kuriant geresnę ateitį.

„Maisto saugumas, tausojimas ir tvarumas – dar gana neseniai startavusios ir visuomenei nevisai pažįstamos, bet itin aktualios disciplinos. Jos daro didelę įtaką kiekvieno mūsų sveikatai, o svarbiausia, mus supančiai aplinkai. Šiomis temomis būtina daug kalbėti, šviesti visuomenę ir skatinti naujus žmonių gyvenimo įpročius. Konferencija ,,Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“ yra puikus įrankis pasiekti visuomenę“, – sako L. Blaževičiūtė.

Šiai nuomonei pritaria ir D. Gasparavičienė, teigianti, kad šiandien ištikusių krizių akivaizdoje turime išlikti vieningi ir kurti tvarų pasaulį, kur nė vienas žmogus nebūtų paliktas nuošalyje. „Svarbu būti informuotiems apie pasaulines maisto grėsmes, remti labiausiai pažeidžiamus asmenis, palaikyti smulkiuosius gamintojus, rinktis vietinį, sezoninį, augalinės kilmės maistą ir pirkti tik tai, ko mums iš tiesų reikia. Kiekvienas galime pradėti nuo savęs – apie tai ir diskutuosime spalio 14 d.“, – turiningai Pasaulinę maisto dieną minėti kviečia „VR Trading“ direktorė. 

Konferencijoje ,,Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“ savo įžvalgomis taip pat dalinsis:

~ SAM Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Gudanavičienė;

~ Advokatų kontoros COBALT vyresnioji teisininkė Lina Gužienė;

~ VMVT Maisto skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė;

~ KTU Maisto instituto jaunesnioji darbuotoja Aelita Zabulionė;

~ KTU EVF Skaitmenizavimo mokslo grupės tyrėja, „Neuromarketingo ir dirbtinio intelekto“ laboratorijos (JAV, Lietuva) bendraįkūrėja ir vadovė Eglė Vaičiukynaitė;

~ UAB „Nestlé Baltics“ verslo vadovė Baltijos šalims Vilma Kapočienė;

~ VŠĮ „AgriFood“ Lithuania DIH direktorė Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė;

~ „Verpa Folie Wrocław Sp. z o.o.“ atstovas Michal Adamski.

Konferencija ,,Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“ vyks spalio 14 d., nuo 10 val. „Quadrum“ verslo centre, Konstitucijos pr. 21, Vilniuje.

Daugiau apie konferenciją ir galimybę joje dalyvauti skaitykite ČIA