MAISTO SAUGOS DIENA

Pasaulinė maisto saugos diena

Tegul maistas būna mūsų vaistas…

Mūsų šalies vartotojams, kaip ir daugeliui Europos Sąjungos piliečių, renkantis maistą svarbu kaina, skonis, šalis iš kurios maistas kilęs ir, žinoma, maisto sauga.

Saugus maistas yra būtinas žmogaus sveikatai ir gerovei, tik tada jis patenkina mūsų mitybos poreikius ir padeda užtikrinti sveikatą.

Maistas gali būti užterštas bet kuriame gamybos, perdirbimo, platinimo, laikymo ar paruošimo etape. Pavyzdžiui, mikrobai gali išplisti į maistą nuo nešvarių paviršių, indų ar įrangos, kuri yra naudojama maisto gamybos metu ar mūsų namų virtuvėje.

Kiekvienam vartotojui verta atminti keletą pagrindinių saugaus maisto tvarkymo reikalavimų, kurie gali padėti išvengti negalavimų:

Švaros laikymasis

Mikrobai plinta į maistą per fizinį sąlytį, pavyzdžiui, nuo Jūsų rankų ar indų. Prieš tvarkydami maistą, visada kruopščiai nusiplaukite rankas šiltu tekančiu vandeniu ir muilu, taip pat dažnai tai kartokite maisto gaminimo metu. Ruoškite ir pjaustykite maistą ant švaraus paviršiaus ir kruopščiai valykite visus indus, paviršius po naudojimo. Naudokite vienkartines sausinimo priemones.

Kryžminė tarša

Kryžminė tarša – bakterijų ar kitų mikroorganizmų patekimas nuo vieno maisto produkto ar paviršiaus ant kito, kur susidaro palankios sąlygos naujai, žmogaus organizmui žalingai mikroflorai augti, vystytis ir daugintis. Žaliuose maisto produktuose, pvz., mėsoje, žuvyje ir paukštienoje, gali būti ligas sukeliančių mikrobų, dėl šios priežasties šie produktai turėtų būti laikomi atskirai nuo termiškai apdorotų maisto gaminių, vaisių bei daržovių. Pusgaminiams ir patiekalams pjaustyti būtina naudoti atskirus peilius bei lenteles, plauti įrankius ir priemones prieš ir po jų panaudojimo.

Kruopščiai gaminkite maistą

Terminis maisto apdorojimas gaminimo metu sunaikina daugumą ligų sukeliančių mikrobų. Apdorojant šiluma maistą, skirtą vartoti tik apdorotą šiluma, jis turi būti pakaitinamas taip, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C. Ruošiant kiaulieną ar paukštieną neturėtų likti rausvos mėsos atspalvio. Jei neturite termometro, storiausią dalį pradurkite šakute ar kitu aštriu daiktu ir stebėkite ištekančias sultis, kurios turėtų būti skaidrios, o ne rausvos.

Maisto produktų laikymo temperatūra

Ne visus maisto produktus reikia laikyti šaldytuve. Švarios, sausos ar vėsios lentynos yra geriausia vieta duonai, sausam maistui, neatidarytoms skardinėms ir stiklainiams laikyti. Kiti greitai gendantys maisto produktai, pvz., pienas, mėsa, žuvis, paukštiena ir jų likučiai, turėtų būti laikomi šaldytuve, ne aukštesnėje kaip +6 °C, tam kad nesidaugintų kenksmingi mikroorganizmai ir išvengtume ligų, plintančių per maistą.