Bendradarbiaudama su Žemės ūkio ministerija, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) siekia paskatinti vietoje pagamintos produkcijos konkurencingumą šalies rinkoje per trumpąsias maisto grandines, todėl inicijavo teisės aktų pakeitimus dėl galimybės smulkiesiems gamintojams vietos rinkai tiekti didesnius nei dabar gyvūninio maisto produktų kiekius. Atkreipiamas dėmesys, kad siekiant šiuos pakeitimus įteisinti, nacionalinę poziciją dar reikės suderinti su Europos Komisija (EK) ir visomis ES valstybėmis narėmis.
Šiuo metu Lietuvoje mažais kiekiais maistą tvarko ir tiesiogiai jį vartotojams parduoda apie pusė tūkstančio smulkiųjų ūkininkų ir žemės ūkio įmonių, o norinčiųjų užsiimti tokia veikla skaičius auga kasmet. „Auga susidomėjimas galimybe steigti mažąsias maisto tvarkymo įmones, kurti šeimos verslą, gaminti tradicinius maisto produktus, todėl turime reaguoti į vartotojų poreikius ir smulkiųjų verslininkų lūkesčius“, – sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.
Pasak VMVT direktoriaus Dariaus Remeikos, peržiūrimi galiojantys teisės aktai, kuriais nustatomi reikalavimai vietinei rinkai gaminamiems ir tiekiamiems gyvūninio maisto produktų kiekiams. Atsižvelgiant į kitų ES valstybių patirtį, bus siekiama maksimaliai padidinti gaminamos produkcijos kiekius mažiems gamintojams. Siūlomi kiekiai būtų vieni didžiausių ES. Šie reikalavimai būtų taikomi Lietuvos teritorijoje tiekiant maisto produktus tiesiogiai galutiniams vartotojams (t. y. parduodant internetu, šventėse, mugėse, tiesiogiai iš ūkio ir kt.) ir mažmeninės prekybos įmonėms, kurios nuo gamybos vietos nutolusios ne daugiau kaip 100 km.
VMVT kreipsis į EK, kad mažais kiekiais tvarkančiais maistą būtų laikomi subjektai, per savaitę gaminantys ir tiekiantys vietinei rinkai ne daugiau kaip 300 kg (šiuo metu nustatytas kiekis – 200 kg) mėsos pusgaminių ir 500 kg mėsos gaminių, iki 500 vnt. (šiuo metu – 150 vnt.) laukinių paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos ir pan. Nauja tai, kad reikalavimuose papildomai turėtų būti nustatyti ir šviežios išpjaustytos mėsos (1000 kg) bei smulkintos mėsos (200 kg) kiekiai.
Jeigu EK pritars, mažais kiekiais maistą tvarkančiais subjektais būtų laikomi ir per vieną kalendorinę dieną išdarinėjantys, perdirbantys ne daugiau kaip 200 kg (šiuo metu – 150 kg) žuvininkystės produktų, 250 kg (šiuo metu – 150 kg) žuvų ar akvakultūros gyvūnų.
Pienui ir jo produktų smulkiame ūkyje gamybai galioja veterinariniai reikalavimai gaminti juos iš ne daugiau kaip 1000 litrų žalio pieno per dieną – EK bus prašoma šį kiekį padidinti iki 1500 litrų.
VMVT specialistų teigimu, naujų pakeitimų derinimo su EK procedūra gali trukti iki pusmečio.
Šaltinis: VMVT
Siekiama atverti didesnes galimybes smulkiesiems maisto gamintojams