Mitybos specialistai rekomenduoja kiekvieną dieną suvalgyti apie 70-90 g nesmulkintų arba visagrūdžių grūdų produktų. Pavyzdžiui, dienos normą gali sudaryti:
„Grūdiniai produktai yra puikus angliavandenių šaltinis, suteikiantis organizmui energijos. Taip pat šie produktai mūsų kūną aprūpina ne tik energija, bet ir baltymais, skaidulinėmis, mineralinėmis medžiagomis, kaip kalis, kalcis, magnis bei C, B6 vitaminais, folio rūgštis, karotinoidai“, – aiškina Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro, Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Gabija Bulotaitė.
Nemažiau svarbios yra ir grūdiniuose produktuose esančios skaidulinės medžiagos, kurios apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, pagreitina maisto judėjimą žarnyne, palaiko normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje bei mažina padidėjusią gliukozės koncentraciją kraujyje iš karto pavalgius. Be to, skaidulinės medžiagos mažina širdies ir kraujagyslių ligų, antro tipo cukrinio diabeto bei storosios žarnos vėžio atsiradimo riziką.
Gabija Bulotaitė akcentuoja, kad naudingiausia rinktis grūdinius produktus, kurie pagaminti iš rupaus malimo miltų ar nemaltų grūdų gaminius, kadangi šiuose produktuose randamas didžiausias kiekis skaidulinių medžiagų. Taip pat juose mažai riebalų, cukraus ir druskos.
„Rekomenduojama vartoti kuo įvairesnes kruopas ar kruopų dribsnius: avižų, grikių, ryžių, kvietinės, miežinės, perlinės, kukurūzų, sorų. Pirmenybė teikiama ruginei duonai, o jei vartojami apkepai, blynai, bandelės, jų tešlai naudojamus aukščiausios rūšies miltus rekomenduojama maišyti su viso grūdo miltais, sėlenomis. Jei valgote makaronus – pirmenybė teikiama makaronams, pagamintiems iš kietųjų kviečių miltų arba viso grūdo miltų“ – vardina Gabija Bulotaitė.
„Sveikatiada“ projekto vadovė Laura Blaževičiūtė pastebi, kad grūdiniai produktai vaikų yra mėgiami, tačiau iššūkio metu bus siekiama vaikus supažindinti su naujais, sveikesniais grūdiniais produktais.
„Vaikus skatinsime ne tik į mitybą įtraukti daugiau grūdinių produktų, bet ir juos tyrinėti, bandyti atspėti, kokia galėtų būti grūdo rūšis. Šis iššūkis ypatingas tuo, kad ugdymo įstaigos gali vykti į įvairias edukacines veiklas, pavyzdžiui, duonos kepimo pamokas, apsilankyti ugdymo įstaigos valgykloje ir kartu su virėjomis virti pilno grūdo makaronus ar įgyvendinti kitas originaliais veiklas“, – apie iššūkio galimybes kalba L. Blaževičūtė.
Siekiant vaikus skatinti rinktis sveikatai palankius produktus ugdymo įstaigos buvo kviečiamos jungtis prie „Sveikatiados iššūkio – grūdiniai produktai sveikatai palankios mitybos pagrindas“, o šauniausių konkurso dalyvių laukė kvietimas į iššūkio šventę bei puikūs projekto prizai!
Antrajame „Sveikatiados iššūkyje – grūdiniai produktai yra sveikatai palankios mitybos pagrindas“ dalyvavo net 229 komandos iš įvairių ugdymo įstaigų. Iššūkiui pasibaigus buvo apdovanotas gausus būrys ugdymo įstaigų! Penkios iš jų buvo pakviestos į vasario 4 dieną vykusią „Sveikatiados iššūkio“ šventę, kurioje komandos rungėsi įvairiose iššūkio užduotyse: protmūšyje, mįslių turnyre, TAIP arba NE žaidime bei kituose užsiėmimuose.
Šventėje dalyvavo Šakių rajono Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos, Kauno Petrašiūnų progimnazijos, Kėdainių rajono Josvainių gimnazijos, Kauno Simono Daukanto progimnazijos ir Šiaulių Juventos progimnazijos atstovai.
Šventės pabaigoje atvykusios mokyklos buvo reitinguojamos. Iš VšĮ ,,Tikra mityba“ bei Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro atstovų sudaryta komisija atidžiai vertino visas komandų atliktas užduotis. Tris prizines vietas laimėjo Kauno Simono Daukanto progimnazijos, Šakių Rajono Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos bei Kėdainių rajono Josvainių gimnazijos komandos.
Renginio akimirkas rasite paspaudę nuorodą: http://sveikatiada.lt/projekto-naujienos-12/sveikatai-zalingi-vaiku-iprociai-kaip-saldziuosius-gerimus-pakeisti-vandeniu-414?fbclid=IwAR3rNq3iy1Uee4n29IWpFK0rTwlj0qLcHIWIvYVoyttRk9oBTD4wMhXyXAc
Projektas yra finansiškai remiamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo, kurį administruoja LR Sveikatos apsaugos ministerija.